A bárányhimlőről

Egy vírusos fertőzés, mely igen-igen ragályos, állítólag elegendő egy szobában tartózkodni 1 órán keresztül egy bárányhimlőssel ahhoz, hogy elkapja a betegséget – de csak az, aki korábban még sosem volt bárányhimlős. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy „hány pöttyel jött ki”, vagy hogy hány napon át volt beteg az ember, vagy hogy volt-e láza. Aki átesett a fertőzésen, az már többet nem kapja el. Lappangási ideje 2 hét-3 hét közötti és a kiütések megjelenése előtt egy (azaz 1) nappal már fertőz, korábban nem. Lefolyása 7-10, maximum 14 nap. Ebből következik, hogy testvéreknél, ha egymástól kapják el a betegséget (és nem ugyanakkor, ugyanott egyszerre fertőződnek meg), akkor kb.mire az első meggyógyul, akkoriban jön ki a másikon a betegség.

Mivel fertőző, az ÁNTSZ számára háziorvos által kötelezően bejelentendő betegségről van szó, TILOS a bárányhimlős gyerekkel közösségbe (óvoda, bölcsőde, házi napközi, játszóház, babaelhelyező-megőrző, stb.) és olyan helyekre menni, ahol sok emberrel találkozhat. Értelemszerűen boltba, TESCO-ba, sem illik vinni ilyenkor..

Alapszabály: csak olyan emberekkel találkozzon a gyermek a betegség alatt, akik vagy már voltak bárányhimlősök, vagy meg szeretnénk fertőzni őket a nyavalyával, merthogy igen-igen fertőző (TESCO-ban nincs módunk ezeket minden ott lévő embertől megkérdezni).
Sőt, aki már átesett a betegségen, de valami miatt olyan szereket kap, amik tartósan (ismétlem TARTÓSAN) és jelentősen csökkentik az immunrendszer védekező képességét (pl.szervátültetettek, csontvelő átültetésen frissen átesett emberek, vagy mondjuk daganatos betegségben szenvedők – akik kemoterápiás kezelést kapnak, stb.) ezeknek az embereknek annyira legyengült lehet az immun védekezésük, hogy nemcsak hogy elkapják „ismét” a bárányhimlőt, hanem bele is halhatnak.

Felnőtt korban a betegség lefolyása sokkal viharosabb, mint gyermekeken (magas láz napokon át, levertség és sok-sok viszkető kiütés) – viszont ők is kaphatnak ellene védőoltást, ha még biztosan nem voltak bárányhimlősek és a gyermekükön kitör a betegség. Ilyen esetben 3 napon át még van esély arra, hogy a legyengített élő bárányhimlő vírust tartalmazó oltással megelőzzék a betegség kialakulását. Terhes nőknél, akkor veszélyes a betegség (főként a terhesség első 14 hetében és a szülés előtti három hétben), ha még nem volt bárányhimlős a kismama. Ha már átesett a betegségen, akkor nem veszélyes rá sem és a születendő gyermekre sem.

És most a gyakorlati dolgokról. A leggyakoribb probléma a kiütések felismerése, illetve azok elfertőződése. A kiütések életciklusa a következő. Először egy szúnyogcsípés szerű piros folt jelenik meg, majd kb. fél nap múltán a folt tetején megjelenik egy kis, vízszerű hólyag. Ez tényleg úgy néz ki, mintha egy vízcsepp lenne a piros folton, tartalma néha zavaros is lehet. Ez a hólyagcsa magától kifakad és a helye pörkkel (mint a seben a var) gyógyul, akkor is, ha a gyermek „jól viselkedik” és egyáltalán nem vakarja az egyébként jellemzően igencsak viszkető kiütéseket. Ez a ciklus szinte mindegyik pöttyel lezajlik és folyamatosan jönnek elő az újabb kiütések, tehát gyakran egymás mellett láthatóak a különböző stádiumok. Speciálisan erre a betegségre jellemző, hogy a hajas fejbőrön is megjelennek kiütések. Lényeg mindebből, hogy ha gyanús a gyerek, hogy esetleg bárányhimlős, akkor fél napon belül ez egyértelművé válik általában. Szükséges ehhez még a megfelelő kontaktus is, azaz valahol, valamikor bárányhimlőssel való találkozás (két, vagy három hét távlatában erre emlékezni persze eléggé nehéz lehet).

A kiütésekkel kapcsolatban a legfontosabb dolog, hogy tilos, ismétlem TILOS bárminemű kencével kenegetni azokat.

Ezek általában a viszketés csökkentésére szolgálnak, néha fertőtlenítő hatást is szolgálnak, de a tapasztalat szerint leginkább csak a kiütések elfertőződését segítenek elérni. Viszketés csillapítására legjobb módszer a Fenistil csepp adása, melyből napi 3x a gyermek testsúlyának megfelelő mennyiségű cseppet kell beadni szájon keresztül (nem rákenni!). Maximum adag 30 csepp, tehát ennél súlyosabb gyermek is csak 3×30 cseppet kapjon.

A tisztálkodásnál arra kell ügyelni, hogy maguk a kipukkadó hólyagcsák tele vannak a vírussal, tehát a betegség lezajlása alatt a gyermek ne kádban fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, mert a fürdővíz is szórja a kiütéseket a testén. Zuhanyozni viszont lehet és tanácsos is a bőrfertőzés megelőzésére.
A komolyabb szövődmények igen-igen ritkák pneumonitis, encephalitis kialakulhat, de ezek nagyon súlyos állapotok, amit a kísérő súlyos tünetek (tüdőgyulladásos csúnya köhögés, ill. eszméletvesztés, epilepsziás görcsök) egyértelműen jeleznek. Előfordulásuk gyakorisága egy a millióhoz nagyságrendű, tehát nem kell tőlük igazán tartani.

Viszonylag gyakoribb szövődmény a bőr elfertőződése. A kiütések fenti ciklusa után (ritkábban során) a kiütésnek megnő és élénkvörös, duzzadt lehet az udvara, netán gennyes levedzés indul meg a tetejéről. Ebben az esetben szólni kell a háziorvosnak, mert gyógyszeres kezelés (szájon át adott antibiotikum, netán kórházi beutalás) válhat szükségessé. A nem kencézett (lásd néhány bekezdéssel korábban) esetekben erre nagyon ritkán van példa. Tehát NE kencézzünk!
A fertőzés velejárója a láz, ami általában a kiütések szaporodásának időszakában jelentkezik és pár napig tart (3 napon túli láz esetén érdemes háziorvosnak szólni). A kiütések a nyálkahártyákon (szájban, garatban, nemi szervek nyálkahártya felszínén) is megjelennek afta formájában. Ezek a „szokásos” aftákkal összehasonlítva kevésbé fájdalmasak, de az ivást-evést megnehezíthetik (savanyú, sós, fűszeres, vagy nagyon száraz dolgok nem esnek jól ezek miatt a kis fekélyek miatt).

A betegség 7-10 nap alatt lezajlik. Amikor már csak beszáradt, pörkös stádiumú kiütések vannak a gyermeken, érdemes kontroll időpontot megbeszélni a háziorvossal a közösségbe való visszatérés igazolása végett.
A betegséget nem lehet elkapni olyan embertől, aki maga nem beteg. Tehát, a bárányhimlős gyermek hozzátartozója nem terjeszti a betegséget. A kiütéses gyermek, ha már lezajlott a lázas időszak, akár ki is mehet a szabad levegőre (természetesen a fenti szabályok betartásával – közösségbe, vagy sok ember közé ne menjen amíg fertőz), nem feltétlenül kell szobafogságban tartani.

Tömören összefoglalva tehát, Fenistil csepp napi 3x, ne fürödjön kádban a gyermek, csak zuhanyozzon, tilos a kiütésekre bármit kenni.

Megjegyzés: Az itt leírtak természetesen nem helyettesítik az orvosi ellátást, sőt, bizonyos esetekben hátráltathatják is azt, ha a „felhasználó” tévesen értelmezi az információkat, vagy a kategóriát nem jól határozza meg, amihez az információt keresi. Ezért bizonytalanság esetén bátran kérdezze meg kezelőorvosát…